زرشک

معرفی انواع زرشک، چه زرشکی بخریم؟ (راهنمای جامع)

انواع زرشک چیست

حتما تاکنون بارها نام‌هایی مانند زرشک پفکی، زرشک دانه اناری و زرشک زیرتالاری به گوش‌تان خورده است، اما نمی‌دانستید که فرق انواع زرشک چیست و کدام یک بهتر است.

در این مقاله و ویدئو محمد حکیمی نیا، باغدار زرشک و مهندس کشاورزی، به‌صورت 0 تا 100 تفاوت انواع زرشک موجود در بازار را بیان کردند، از نحوه برداشت تا نحوه نگهداری و اینکه کدام نوع زرشک، بهترین نوع زرشک است.

همچنین پس از آشنایی با انواع زرشک، می‌توانید با مراجعه به صفحه خرید زرشک، هر کدام از انواع زرشک را که مایل بودید تهیه بفرمایید. ما در فروشگاه باغ ایران، مرغوب‌ترین زرشک را به‌صورت مستقیم از کشاورزان، باغداران و باغ‌های خودمان تامین می‌کنیم.

فهرست مطالب

انواع زرشک چیست؟

برای راحتی یادگیری شما همراهان عزیز باغ ایران ویدئو کوتاه زیر را پیرامون موضوع انواع زرشک تهیه کردیم، می‌توانید ویدئو را با سرعت بالا و ترافیک نیم‌بها مشاهده کنید.

به‌طورکلی زرشک موجود در بازار بر اساس نحوه فرآوری و کیفیت، به انواع مختلفی که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم، تقسیم‌بندی می‌گردد.

چنانچه محصول تولیدی با ضربات مکانیکی از درخت برداشت شود، میوه دچار پارگی شده و در اثر واکنش‌های شیمیایی در مواجهه با محیط (نور، دما، اکسیژن) تغییر ماهیت می‌دهد و از کیفیت آن کاسته می‌شود.

حال چنانچه این میوه با دست و یا قیچی از شاخه جداشده و به‌طور سالم به مکان مناسب و استاندارد منتقل و تحت شرایط مناسب خشک گردد، ضمن حفظ ماهیت آن، از مرغوبیت و کیفیت مطلوبی برخوردار خواهد بود.

بر اساس نوع خشک‌کردن زرشک، انواع زرشک موجود در بازار به شرح زیر است.

زرشک تازه

شاخه زرشک تازه

در شهرستان قائنات زرشک پس از برداشت از اوایل مهرماه تا اواسط آبان، به‌صورت تازه روانه بازار می‌گردد.

زرشک تازه طرفداران زیادی دارد، چراکه می‌توانید با خرید زرشک تازه، نسبت به تهیه آب زرشک و یا مربای زرشک اقدام کنید. همچنین با زرشک تازه می‌توان لواشک‌های خوشمزه نیز درست کرد.

پیرامون فرآورده‌های زرشک تازه، پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌های فواید آب زرشک و طرز تهیه مربای زرشک را بخوانید.

همچنین اگر در فصل پاییز زرشک تازه را تهیه کردید، اما با نحوه خشک کردن و نگهداری از آن در خانه آشنا نبودید، پیشنهاد می‌کنیم ویدئو زیر را مشاهده کنید.

برای خرید زرشک تازه، می‌توانید به صفحه خرید زرشک تازه مراجعه نمایید.

زرشک پفکی

در این روش، برداشت زرشک از طریق بریدن شاخه‌های حامل میوه است، بدون اینکه آسیبی به میوه‌ها وارد گردد. این شاخه‌ها را داخل کارتن یا سبد گذاشته و به بارگاه زرشک (جایگاه خشک‌کردن) حمل می‌کنند.

بارگاه زرشک - محل خشک کردن زرشک

مشخصات انبارها یا بارگاه‌های زرشک از قبل پیش‌بینی گردیده است. این فضاها سرپوشیده بوده و کلیه اصول بهداشتی در آن رعایت می‌شود. بارگاه‌های دارای سیستم تهویه  مناسب و دریچه‌های توری هستند که  مانع ورود پرندگان و جوندگان و… می‌شود.

بارگاه زرشک

بارگاه‌ها و محل‌های خشک‌کردن زرشک پفکی درجه‌یک، عاری از نور بوده و دمایی بین 25 تا 40 درجه سانتی‌گراد دارد. رطوبت بارگاه‌های زرشک زیر 70% است و با تهویه مناسب عملیات خشک شدن ادامه پیدا می‌کند.

بسته به موقعیت و مکان، خشک شدن زرشک به شیوه پفکی به‌طورمعمول چهار تا شش ماه طول می‌کشد و در فصل زمستان زرشک پفکی امسال وارد بازار می‌شود.

ضمناً از دانه‌هایی که هنگام چیدن شاخه‌ها روی داربست ریزش می‌کند، مراقبت شده و در این مدت زیرورو می‌شوند تا آنها هم دچار کپک‌زدگی نشده و همزمان با شاخه‌ها خشک گردند.

در ویدئو زیر محمد حکیمی نیا، کشاورز و مهندس کشاورزی، در خصوص فرایند برداشت و تولید زرشک پفکی توضیحات کاملی را ارائه کرده است. پیشنهاد می‌کنیم حتما این ویدئو کوتاه را مشاهده کنید.

به این روش خشک‌کردن، زرشک پفکی می‌گویند. این نوع زرشک، در درجه‌بندی بازار، زرشک درجه یک است.

شما همراهان عزیز سایت باغ ایران، می‌توانید با مراجعه به صفحه زرشک پفکی، نسبت به تهیه مرغوب‌ترین زرشک پفکی قائنات اقدام کنید.

پس از تهیه زرشک پفکی، پیشنهاد می‌کنیم مقاله نگهداری از زرشک در یخچال یا فریزر را بخوانید تا با یادگیری شیوه نگهداری مناسب از زرشک، همواره کیفیت زرشکتان در بالاترین حد حفظ شود.

زرشک زیرتالاری

زرشک زیر تالاری همان زرشک پفکی است که از روی شاخه‌ها به کف تالار می‌ریزد و در همان‌جا خشک می‌شود.

میوه‌های زرشک وقتی به داخل انبارهای سرپوشیده یا بارگاه‌های زرشک (جهت پروسه تولید زرشک پفکی) منتقل می‌گردند، بعضاً ممکن است که جهت حمل و انتقال شاخه‌های حامل میوه به روی داربست‌های چوبی یا داربست‌های فلزی گالوانیزه که از قبل تعبیه گردیده است، دچار ریزش شده و مقداری از میوه‌ها از شاخه‌های حامل میوه به کف انبار و روی پارچه‌هایی تمیز که از قبل در کف انبار پهن گردیده بریزد.

در اثر ریزش ممکن است میوه آسیب‌دیده و دچار پارگی شود. این میوه‌ها تا پایان مدت‌زمان خشک شدن مراقبت می‌گردند و مکرر تا زمان خشک شدن زیرورو می‌شوند تا دچار کپک‌زدگی نشوند.

این نوع زرشک‌ها که زیر داربست‌ها خشک می‌گردند، به زرشک زیر تالاری معروف هستند.

زرشک زیر تالاری در درجه‌بندی بازار، عنوان زرشک درجه 2 را به خود می‌گیرد.

زرشک دانه اناری

زرشک دانه اناری

در مناطقی که کشاورزان و باغداران با کمبود مکان و فضای انباری مواجه هستند و یا میوه زرشک را با ضربات مکانیکی از درخت جدا می‌کنند.

خشک کردن زرشک به صورت دانه اناری

روش برداشت زرشک دانه اناری بدین‌صورت است که باغداران در زیر درختچه‌های زرشک پارچه‌های برزنتی تمیز پهن می‌کنند و پس از ضربه زدن به شاخه‌ها، میوه ریزش نموده و با جمع‌آوری و انتقال آن به داخل سبدهای حمل، آن را سریعاً به پشت‌بام که قبلاً توسط برزنت و پارچه‌های تمیز آماده‌شده انتقال می‌دهند تا زرشک در زیر نور مستقیم آفتاب خشک گردد.

چون قدرت ماندگاری زرشک تازه کم بوده و ماندگاری زرشک تازه در دمای سردخانه، 15 تا 75 روز است، سریعاً باید عملیات فرآوری و یا خشک‌کردن شروع شود.

لذا باغداران با مراقبت از زرشک‌های خود در پشت‌بام، از حمله پرندگان و سایر حشرات و احتمالاً خطرات بارندگی، محصول خود را محافظت نموده و پس از 15 تا 20 روز زرشک خشک می‌گردد.

پس‌ازآن، عملیات بوجاری و جدا کردن ناخالصی‌ها از قبیل برگ و…  شروع می‌شود. در مرحله بعد آن را بسته‌بندی و روانه بازار می‌نمایند. این روش خشک‌کردن به زرشک دانه اناری معروف است.

علیرغم زرشک پفکی که فرایند خشک شدن طولانی‌تری دارد، زرشک دانه اناری امسالی، معمولا آبان و آذر وارد بازار می‌شود.

البته لازم به ذکر است که  در حال حاضر عموما زرشک به‌صورت پفکی خشک و فرآوری می‌شود و معمولا قسمتی از درخت خاردار زرشک که شاخه آن به‌راحتی قابل جداسازی، به‌صورت دانه اناری جدا می‌گردد.

بهترین نوع زرشک چیست؟ چه زرشکی بخریم؟

درختان زرشک قائنات

همان‌طور که در این مقاله و ویدئو اشاره شد، در میان تمام انواع زرشک موجود در بازار، بهترین نوع زرشک بر اساس شیوه خشک‌کردن، زرشک پفکی است.

دانه‌های زرشک پفکی کاملا سالم هستند و هیچ‌گونه پارگی در آن‌ها مشاهده نمی‌شود. از طرف دیگر، این زرشک، دارای رنگی روشن و چشم‌نواز است.

در ویدئو کوتاه زیر می‌توانید مستقیما از زبان کشاورز اصیل قائنات بشنوید که «زرشک پفکی» بهتر است یا «زرشک دانه اناری»؟

همچنین قبلا در مقاله بهترین زرشک محصول کجاست، گفتیم که پایتخت زرشک جهان قائنات است که مرغوب‌ترین زرشک و زعفران دنیا را دارد. جالب است بدانید که بیش از 95% زرشک بی‌دانه جهان در استان خراسان جنوبی کشت و تولید می‌شود.

ضمنا اگر قصد خرید زرشک دارید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله راهنمای خرید زرشک را نیز مطالعه کنید. در این پست، نکات و توضیحات جامعی پیرامون خرید انواع زرشک عنوان کرده‌ایم.

برای خرید عمده زرشک قائنات، می‌تونید به صفحه قیمت زرشک فله مراجعه نمایید. توضیحات جامع پیرامون شرایط خرید و قیمت عمده در این صفحه ارائه شده است.

اگر قصد خرید زرشک در مقادیر کمتر (جزئی) دارید، می‌توانید به بخش فروشگاه باغ ایران یا لینک زیر مراجعه نمایید.

اگه زرشک 100% اعلاء و درجه یک لازم داری، ما از قطب تولید زرشک ایران (قائنات)، بهترین زرشک رو مستقیما از کشاورز با تضمین کیفیت و گارانتی برات ارسال می‌کنیم.. سوالی داری همین الان بپرس 09021026927 💚

مقایسه زرشک پفکی و دانه اناری از نظر رنگ و کیفیت

برای اینکه دقیق‌تر با تفاوت زرشک دانه اناری و پفکی آشنا شوید و برای خرید زرشک بهتر راهنمایی شوید، ویدئو کوتاه زیر را تهیه کردیم. لطفا این ویدئو را مشاهده کنید و برای دوستانتان ارسال کنید تا بهتر بتوانند زرشک مد نظر خود را انتخاب نمایند.

انواع زرشک از نظر گونه و نوع میوه

پیش‌تر در مقاله زرشک چیست، انواع گونه‌های زرشک را معرفی کردیم.

انواع درخت‌های زرشک باتوجه به نوع میوه، به‌صورت کلی به دو گونه زیر تقسیم می‌شود.

  1. زرشک بی‌دانه
  2. زرشک دانه‌دار

فرق زرشک کوهی با زرشک معمولی

زرشک سیاه

در بررسی تفاوت زرشک کوهی با زرشک پلویی می‌توانیم از چند جنبه مانند رنگ، کاربرد و… این دو نوع زرشک را باهم مقایسه کنیم.

زرشک پلویی (Berberis vulgaris):

زرشک پلویی همان زرشک بی‌دانه و قرمز رنگی هست که مصرف می‌کنیم. همان‌طور که از اسم این زرشک یعنی زرشک قرمز مشخص است، اولین تفاوت زرشک قرمز و سیاه در رنگ آن‌ها هست.

زرشک پلویی یک گونه پرورشی از زرشک است که در ایران به‌صورت عمده در استان خراسان جنوبی به دلیل اقلیم مناسب، کشت و تولید می‌شود.

این نوع زرشک در پخت‌وپز، تهیه دمنوش، تهیه شربت، تهیه آب زرشک، مربا و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.

زرشک کوهی (Berberis integerrima):

زرشک کوهی گونه دانه‌دار زرشک است. زرشک‌های دانه‌دار نیز خود به گونه‌های متفاوتی مانند درختچه‌های زرشک زینتی و زرشک کوهی، دسته‌بندی می‌شوند. پس اولین تفاوت مهم زرشک سیاه با قرمز در هسته زرشک هست. زرشک قرمز بی‌دانه و زرشک سیاه با دانه است.

تفاوت بعدی هم کاملا از نام این دو زرشک مشخص می‌شود. زرشک کوهی یا سیاه، در مناطق کوهستانی به‌صورت خودرو رویش می‌کند و دارای رنگ سیاه است.

از نظر طعم، می‌توان گفت طعم زرشک سیاه کمی ترش‌تر از زرشک قرمز هست.

اغلب از زرشک کوهی (زرشک سیاه) برای آب‌گیری استفاده می‌شود. این زرشک به دلیل اینکه دانه‌دار است، بسیار کمتر در آشپزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برخی این سوال را می‌پرسند که زرشک قرمز بهتر است یا سیاه؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که از نظر خاصیت چندان تفاوتی ندارند چون هر دو حاوی ماده ارزشمندی به نام بربرین هستند. همان‌طور که گفتیم تفاوت این دو زرشک بیشتر در کاربرد آن‌ها است.

برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می‌کنیم مقاله زرشک چیست و زرشک کوهی چیست را بخوانید که فوق‌العاده جامع و کامل هستند.

جمع‌بندی و سخن پایانی

معرفی انواع زرشک

زرشک ازجمله میوه‌ها و گیاهان دارویی بسیار ارزشمنده که به دلیل داشتن انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و آلکالوئیدهایی مثل بربرین صدها خاصیت دارویی و درمانی دارد.

جالب است بدانید ایران به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده زرشک در جهان شناخته می‌شود و در ایران نیز استان خراسان جنوبی و شهرستان قائنات، عمده زرشک پلویی را تولید می‌کند.

اگر برای خرید زرشک به بازار مراجعه کنید، معمولا با سه دسته‌بندی مختلف یعنی زرشک پفکی، زرشک دانه اناری و زرشک زیرتالاری مواجه می‌شوید.

زرشک پفکی به دلیل اینکه به‌صورت سالم و همراه با شاخه از درخت چیده شده و دور از نور مستقیم آفتاب خشک می‌شود، در میان انواع زرشک دارای بیشترین کیفیت است.

ازآنجایی‌که زرشک یکی از محصولات صادراتی ایران هست، در فرآوری زرشک پفکی نهایت دقت صورت می‌گیرد تا در بحث صادرات به مشکل نخورد. درواقع در میان تمام انواع زرشک، فقط زرشک پفکی صادر می‌شود، چون کیفیت بسیار بالایی دارد.

از انواع زرشک می‌توانید غذاها، دمنوش‌ها و فرآورده‌های مختلفی تهیه کنید، به‌عنوان‌مثال زرشک پلو با مرغ، کوکو سبزی با زرشک و گردو، آب زرشک، مارمالاد و تهیه مربای زرشک، لواشک زرشک، دمنوش زرشک و عناب، شربت زرشک و…

درخصوص تفاوت زرشک سیاه با قرمز هم کلیه موارد مهم بیان شد تا با کاربرد انواع زرشک موجود در بازار ایران آشنا شوید.

ازآنجایی‌که طبع زرشک سرد و خشک است، پیشنهاد می‌شود که آن را در کنار انواع زعفران مصرف کنید که ازنظر کتاب‌های مختلف طب سنتی، بهترین مصلح برای زرشک شناخته می‌شود.

چنانچه قصد تهیه مرغوب‌ترین زرشک قائنات را داشتید، می‌توانید به بخش فروشگاه باغ ایران مراجعه کنید. ما مستقیما از باغ‌های خودمان و باغداران مطمئن که از هیچ‌گونه کود شیمیایی استفاده نمی‌کنند، زرشک را برایتان تامین و ارسال می‌کنیم.

رسالت باغ ایران، ترویج سبک زندگی سالم و تامین محصولات سالم و ارگانیک هست. خوشحال می‌شویم برای آشنایی بیشتر با ما و اهدافمان، به صفحه درباره ما مراجعه کنید. 💚

همچنین در ادامه پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌های کاربردی و مفید زیر را مطالعه بفرمایید.

در بازار زرشک به سه دسته زرشک پفکی، زرشک دانه اناری و زرشک زیر تالاری گروه‌بندی می‌شود که تمام انواع زرشک را در این مقاله با فیلم و عکس توضیح دادیم. البته در پاییز زرشک تازه هم در بازار و هم در سایت باغ ایران موجود می‌شود.

همچنین یک نوع زرشک دیگر به نام زرشک کوهی یا زرشک سیاه در بازار وجود دارد که در خصوص آن هم توضیحاتی در این مقاله ارائه کردیم.

به دلیل نحوه برداشت سالم و خشک‌کردن به شیوه استاندارد، باکیفیت‌ترین زرشک موجود در بازار، زرشک پفکی است. این زرشک کاربرد صادراتی دارد و از همه نظر عالی هست.

زرشک پفکی درجه یک را می‌توانید از طریق فروشگاه باغ ایران با نازل‌ترین قیمت تهیه کنید.

🔥 فرصت تخفیف رو از دست نده 🔥

20 هزار تومان تخفیف برای سبدهای بالای 150 هزار تومان. کد تخفیف: topcopon1

22 دیدگاه در “معرفی انواع زرشک، چه زرشکی بخریم؟ (راهنمای جامع)

  1. ثریا گفت:

    خدااا قوت خسته نباشید
    پستتون عالی بود
    می دونستم زرشک پفکی بهترین نوع زرشک هست اما همیشه برام سوال بود که چرا؟؟ چه فرقی دارن؟؟ که با این پستتون کاملا متوجه شدم

    1. باغِ ایران گفت:

      سلام و درود
      خواهش می‌کنم سلامت باشید
      خدا رو شکر که از این پست رضایت داشتین 🙂
      ما همیشه سعی می‌کنیم محتوایی بذاریم که هیچ‌جا نیست و می‌دونیم که برای کاربران سایت باغ ایران مفید و ارزشمنده و از اینکه تونستیم نظر شما رو جلب کنیم خیلی خوشحالیم.
      با آرزوی سلامتی و موفقیت

      1. ناشناس گفت:

        خیلی عالی بودمطالبتون ممنون واقعامفیدبود ولی اگرمازرشک تازه بخریم میتونیم تومنزل مثلاحیاط یاتوخونه خشک کردالبته به مقدار کم مثلادوسه کیلو

        1. باغ ایران گفت:

          سلام و درود فراوان
          خواهش می‌کنم خدارو شکر که مطالب باغ ایران براتون کاربردی بوده.
          بله نحوه نگهداری انواع زرشک در منزل در این مقاله توضح داده شده، باز هم اگر سوال یا ابهامی بود بپرسید درخدمتیم.
          سبز و برقرار باشید 💚

          1. آصفه گفت:

            سلام وقتتون بخیر.درمورد اینکه یک کشاورز چگونه زرشک را به فروش میرسونه میشه راهنمایی کنید؟

          2. باغ ایران گفت:

            سلام و درود
            وقت بخیر
            کشاورزها معمولا در فصل برداشت زرشک رو به صورت تازه به خریداران عمده می‌فروشند. چون زرشک نیاز به تالار برای خشک شدن و فرآوری داره و اکثر کشاورزان چنین مکانی رو ندارن.

        2. باغ ایران گفت:

          ضمنا پیرامون سوال شما تصمیم گرفتیم امروز یک ویدئو هم ضبط کنیم، بزودی آماده و تقدیم میشه.

        3. باغ ایران گفت:

          ویدئو امروز آماده شد و در پست طرز نگهداری از زرشک تازه و خشک قرار گرفت.
          امیدوارم ببینید و استفاده کنید.
          حتی اگر نظر رو ندیدین، باز هم ممنونیم که باعث شدید ایده ضبط این ویدئو به دستمون برسه و باعث بشه بعدا برای سایر بازدیدکنندگان مفید باشه.
          از همه همراهان عزیز سایت باغ ایران درخواست داریم در نظرات پیشنهادات و انتقادات و کلیه نظراتشون رو اعلام کنن، ما آماده‌ایم تا هر محتوایی که برای شما کاربردی و ضروری هست رو در تیم تخصصی مون تولید و تقدیمتون کنیم. ❤️

  2. توران گفت:

    ممنون حسابی لذت بردم که اینقدر تمیز همه زرشک های بازار رو معرفی کردید

    1. باغ ایران گفت:

      سلام و عرض ادب
      خواهش می‌کنم، خدا رو شکر مورد پسندتون بوده.
      تمام تلاشمون همینه که شما عزیزان از محتوا و محصولات باغ ایران لذت ببرید و واقعا خوشحال میشیم وقت میذارید با نظراتتون انرژی میدین.
      آرزوی سلامتی و تندرستی دارم.

  3. علی گفت:

    دست مریزاد عالی بود

    1. باغ ایران گفت:

      خواهش می‌کنم، خدا رو شکر مورد پسندتون بوده.

  4. فرین گفت:

    سلام پست کاملی بود مرسی که عکس انواع زرشک ایرانی رو به اشتراک گذاشتین و راهنمایی کردین

    1. باغ ایران گفت:

      سلام و عرض ارادت
      خواهش می‌کنم انجام وظیفه است. 💚
      از اینکه از پست‌های سایت باغِ ایران رضایت دارید، بسیار خوشحالیم.
      سبز باشید و برقرار، با آرزوی بهترین‌ها برای شما هم‌وطن عزیز 💚

  5. یگانه گفت:

    مرسی که کل زرشک های بازار ایرانو یکجا معرفی کردین برای خریدم کمک کننده بود

    1. باغ ایران گفت:

      سلام و درود
      وقتتون بخیر
      خواهش می‌کنم، خوشحالیم که کاربردی بوده براتون.
      البته مقاله راهنمای خرید زرشک هم در سایت باغ ایران هست و می‌تونید بخونید و یا می‌تونید زرشک مورد نیازتون رو از فروشگاه باغ ایران تهیه کنید تا خیالتون از دریافت زرشک درجه یک راحت باشه.
      با آرزوی سلامتی و تندرستی 💚💚

  6. ذهره گفت:

    جالبه پس قرمزا بی دونه هستن و زرشک های سیاه دونه دار

    1. باغ ایران گفت:

      سلام و درود
      بله یکی از تفاوت‌های اصلی زرشک پلویی (قرمز) و زرشک کوهی (سیاه) همین دانه هست که زرشک قرمز پرورشی دانه نداره و زرشک سیاه کوهی دانه داره..
      با آرزوی سلامتی و تندرستی 💚

  7. ناشناس گفت:

    فرق زرشک کوهی با زرشک معمولی قرمز که مصرف می کنیم چیه؟ من تا حالا زرشک کوهی استفاده نکردم برام جالب بود دیدم همسایه مون میگه زرشک کوهی خریدم واسه ابگیری

    1. باغ ایران گفت:

      سلام وقتتون بخیر
      توضیحات کامل پیرامون تفاوت زرشک قرمز و زرشک سیاه یا همون زرشک کوهی رو داخل همین مقاله گذاشتیم و همچنین عکس انواع زرشک کوهی و قرمز، پیشنهاد می‌کنیم این بخش مقاله رو بخونید تا دقیق راهنمایی بشین.
      با آرزوی سلامتی و تندرستی

  8. مجید گفت:

    اگر بخواهیم وارد کار صادرات زرشک شویم باید چه زرشکی تهیه کنیم؟ با تشکر

    1. باغ ایران گفت:

      سلام و عرض ادب
      وقت بخیر
      پیشنهاد می‌کنم پست زرشک صادراتی رو بخونید. در این پست اطلاعات کامل رو ارائه کرده‌ایم.
      با احترام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *