در این مقاله مختصر و مفید با اینکه برنج طارم چیست، انواع برنج طارم چه ویژگیهایی دارد و موارد مهم دیگری که پیرامون باکیفیتترین طارم باید بدانید، صحبت خواهیم کرد. امیدواریم لذت ببرید.
فهرست مطالب
برنج طارم چیست؟
برنج طارم یکی از انواع گونههای برنج است. این برنج دانههایی کشیده و استخوانی و به رنگ کرم دارد. وقتی میگوییم برنجی استخوانیست به این معناست که از استحکام کافی برخوردار است و بهسادگی شکسته نمیشود.
برنج طارم که بسیار در بین مردم محبوب است، در هنگام پخت به خوبی ری میکند. باوجود اینکه این برنج در مقایسه با سایر گونهها محصول کمتری میدهد، اما در عوض از کیفیت بسیار بالایی برای پخت برخوردار است و بهعنوان یکی از بهترین برنج های ایرانی شناخته میشود.
تاریخچه برنج طارم
دلیل گذاشتن نام طارم بر این نوع از برنج، به این خاطر است که اولین بار آن را در شهرستان طارم واقع در استان زنجان کشت کردند. روستای درام در شهرستان طارم قدیمیترین برنجهای طارم را در خاک خود پرورش میدهد. امروزه محل اصلی کشت برنج طارم در استانهای گیلان و مازندران است. شهرستان فریدونکنار در استان مازندران بهترین رتبه را در میان شهرستانهای زیر کشت این برنج دارد.
انواع برنج طارم
برنج طارم انواع گوناگونی دارد که بعضی از آنها ریز قلم و بعضی دیگر بلند قلم هستند. از انواع برنج طارم میتوان به طارم هاشمی، طارم دم سیاه، طارم عطری، طارم محلی و طارم صدری اشاره کرد. هرکدام از این طارمها بسته به منطقه و آبوهوای غالب در ناحیه کشت، ویژگیهای خاص خود را دارا هستند.
طارم دم سیاه
شلتوکهای برنج طارم دم سیاه، بلند و سیاه هستند و همین امر علت نامگذاری آن را مشخص کند. این نوع از طارم عطروطعم فوقالعادهای دارد. طارم دم سیاه بیشتر در خطه سرسبز گیلان کشت میشود.
طارم عطری
همانطور که از نامش پیداست عطروطعم بسیار مطبوع و قوی دارد. طارم عطری از ارقامی است که نسبت به هکتار، محصول کمتری از سایر گونهها میدهد. به همین دلیل کشاورزان چندان تمایلی به کشت این نوع از طارم ندارند. لازم به ذکر است که کیفیت طارم عطری بالاست و برای استفاده در مجالس و مهمانیها مناسب است.
طارم محلی
قد این نوع از طارم از تمامی انواع دیگر بلندتر است! دانههای آن درشتتر هستند و از عطر ملایمی برخوردارند.
برنج طارم محلی را میتوان از پُرکشت ترین انواع طارم در نظر گرفت. شهرستان فریدونکنار مزارع بسیاری برای کشت طارم محلی دارد.
طارم صدری
طارم صدری ازنظر خواص فیزیکی بسیار شبیه به طارم محلی است. بیشتر در استان گیلان و بهخصوص در شهرستان فومن کشت میشود.
دانههای برنج طارم صدری سفت و محکم هستند. ازنظر تغذیهای ارزش بالایی دارند، چون درصد پروتئین در برنج طارم صدری بیشتر از سایر انواع آن است.
طارم هاشمی
بذر برنج طارم هاشمی نوعی بذر ترکیبشده از بذر برنج هاشمی و بذر برنج طارم است. این دو بذر در شالیزار بهصورت مخلوط در کنار هم کشت میشوند. مزیت این نوع کشت ترکیبی، در حمایت ساقههای برنج هاشمی از ساقههای نازک برنج طارم است.
ساقههای نازک برنج طارم در مقابل وزش باد خم میشوند و بهاصطلاح میخوابند. حضور ساقههای محکم برنج هاشمی، مانع از این اتفاق میشود. برنج طارم هاشمی نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است.
برای آشنایی بیشتر با تفاوت برنج هاشمی با طارم محلی، میتوانید مقاله تفاوت برنج هاشمی و طارم را بخوانید.
برنج کشت دوم
برنجهای کشت اول یا عادی معمولاً در فروردینماه کشت میشوند و سپس در اواخر تیر و اوایل مردادماه آن را برداشت میکنند. کشاورزی که قصد کاشت برنج کشت دوم داشته باشد، بهسرعت زمین را شخم میزند و آن را برای کشت برنج در مردادماه آماده میکند. برنجهای کشت دوم در آبان ماه برداشت میشوند.
همانطور که میدانید برنج محصولی است که برای رشد به میزان زیادی آب نیاز دارد. ازآنجاییکه برنجهای کشت دوم در اوج گرمای تابستان کشت میشوند، فرآیند سختی را برای رشد طی میکنند، به همین دلیل قیمت برنج کشت دوم از سایر برنجها بیشتر است.
البته این ناگفته نماند که این برنج ازنظر کیفیت، کیفیت بالاتری دارد. یعنی برنج طارم کشت دوم، از برنج طارم کشت اول، باکیفیتتر است.
انواع برنج طارم کشت دوم
هر منطقهای شرایط مناسب برای کاشت برنج طارم کشت دوم را ندارد. این نوع برنج را بیشتر در استان مازندران و بهخصوص در شهرستان فریدونکنار و محمودآباد کشت میکنند.
آبوهوای این استان در فصل پاییز تقریباً معتدل است و بارندگیهای معمول در فصل تابستان و پاییز، آب موردنیاز برای رشد برنج کشت دوم را فراهم مینماید. استان گیلان اگرچه ازنظر بارندگی محل مناسبی است ولی پاییز سردی دارد که برای رشد این نوع برنج مضر است.
از انواع برنجهای طارم، برنج طارم عطری، طارم محلی و طارم هاشمی را بهصورت کشت دوم هم تولید میکنند. برنج طارم محلی کشت دوم فریدونکنار از مرغوبترین انواع برنج کشت دوم است.
به دلیل مرغوبیت، عطروطعم بینظیر هنگام پخت و خوش پخت بودن برنج طارم کشت دوم، در چند سال اخیر بین مردم محبوبیت زیادی پیدا کرده است. برنج طارم کشت دوم به برنج بینام هم معروف است.
جمعبندی
برنج طارم، از بهترین انواع برنجی ایرانی هست که در استانهای مازندران و گیلان کشت میشود. این برنج انواع مختلفی دارد که در این مقاله به معرفی کامل آنها پرداختیم.
همچنین برنج طارم در استان مازندران، دو بار در سال کشت میشود که برنج کشت دوم کیفیت بالاتری نسبت به برنج کشت اول دارد.
در ادامه پیشنهاد میکنیم مقاله طرز نگهداری برنج به مدت طولانی را بخوانید، چراکه یک برنج خوب، نیاز به نگهداری صحیح دارد تا سالم بماند.
ضمنا شما میتوانید انواع برنج طارم اصل شمال را به همراه سایر محصولات ارگانیک دیگر مانند زعفران و زرشک را از فروشگاه باغ ایران تهیه نمایید.
باغِ ایران، حامی سلامتی ایرانیان 💚